Hier zullen inwoners een nachtje moeilijk slapen om veiliger te kunnen fietsen

© loh

Mensen die in de buurt van station Kortrijk wonen zijn gewaarschuwd: het zou er wel eens luid aan toe kunnen gaan ’s nachts. Om de fiets- en bustunnel onder het station te kunnen bouwen , moet een gespecialiseerde firma werken uitvoeren aan de Zandstraat, en dat kan voor wat geluidsoverlast zorgen.

Kris Vanhee

“We willen ons op voorhand verontschuldigen: de stationsbuurt zal gestoord worden door nachtlawaai.” Dat zegt Johan Clarysse, werfleider van Stadsbader. Hij helpt mee aan het Stationsproject Kortrijk, waar momenteel een fiets- en bustunnel in de Zandstraat wordt gebouwd. En een deel van die werken worden om praktische redenen ’s nachts uitgevoerd. “De veiligheidsregels van Infrabel laten het niet toe om zo dicht werken naast een spoor op momenten dat er treinen kunnen passeren. Daarom moeten de werken met worden uitgevoerd als de treinen stilliggen. ’s Nachts dus. Hierdoor zal er tot woensdag 28 februari nachtlawaai zijn tussen 22 en 6 uur”, aldus Clarrysse.

Wat houden de werken precies in? Om voldoende plaats te hebben om later de fiets- en bustunnel onder de spoorwegbrug te schuiven, moet de aannemer de twee meter dikke betonnen keermuur van de spoorwegbrug afbreken. Die afbraakwerken zijn zo goed als afgerond, maar om die betonconstructie te kunnen afbreken zijn vooraf ook damplaten tot 14 meter ingeheid. “Die damplanken bouwden we zowel voor als achter de zogenaamde vleugelmuur om verschuivingen tegen te gaan. De vrijgekomen ruimte vulden we op met aarde en zand. Nu moeten die damplaten weer verdwijnen”, zegt Clarrysse.

Tijdelijke fietsersbrug

“Vanaf 28 februari moet de aannemer nog 2 tot 3 dagen een nieuwe reeks damplanken plaatsen wat verderop, om later een buizendak te plaatsen onder de sporen. Omdat deze damplanken verder van het spoor liggen, is er geen buitendienststelling van het treinverkeer meer nodig. En dus kunnen die werken dan weer gewoon overdag gebeuren.”

In september wordt de tunnel onder de sporen geschoven. “Er wordt een betonvloer gegoten kant Minister Tacklaan. Daarop wordt de tunnel samengesteld”, zegt Isabel Cossement van het Stationsproject. “Daarna wordt de tunnel onder de spoorweg geduwd. Als het zover is, gaan we het publiek een kijkje laten nemen. Belangrijk is ook dat we een tijdelijke fietsbrug gaan maken voor het Guldenspoorpad. De vorige fietsersbrug moesten we afbreken om te kunnen werken.”

Als alles volgens plan verloopt, is de tunnel in het voorjaar van 2019 af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen