Mooie archeologische vondsten aan Broeltorens

© IF

Op de bouwsite van het woonproject 'One Broel' aan de Kortrijkse Leie werden unieke artefacten opgegraven. De archeologische vondsten -waaronder houten structuren, aardewerk en gouden munten- brengen op een uitzonderlijke manier het leven in het 13de eeuws Vlaanderen in beeld. 'One Broel' is een exclusief woonproject in de schaduw van de iconische Broeltorens en verwacht in 2021 de eerste bewoners. Vastgoedontwikkelaar Immogra staat aan het roer van het concept in nauwe samenwerking met de stad Kortrijk.

Kris Vanhee

Op de bouwsite van woonproject 'One Broel' aan de Kortrijkse Leie werden unieke artefacten opgegraven. De archeologische vondsten - waaronder houten structuren, aardewerk en gouden munten- brengen op een uitzonderlijke manier het leven in het 13de eeuws Vlaanderen in beeld. 'One Broel' is een exclusief woonproject in de schaduw van de Broeltorens en verwacht in 2021 de eerste bewoners. Vastgoedontwikkelaar Immogra staat aan het roer van het concept in nauwe samenwerking met de stad Kortrijk.

Op de bouwsite werden een heleboel artefacten teruggevonden die teruggaan tot de 13de eeuw. Monument Group, een Belgische ondernemingsgroep gespecialiseerd in het opgraven en restaureren van monumenten met kunsthistorische waarde, boog zich mee over het project.Hoofdarcheologe Michelle Arnouts: "De site van 'One Broel' is vanuit archeologisch standpunt een boeiende plek en dat heeft allemaal te maken met de woelige, complexe stadsgeschiedenis van Kortrijk. We hebben namelijk een stratigrafie kunnen opgraven tot aan de 13de eeuw, dat gaf ons een beter inzicht in het dagelijkse leven doorheen de eeuwen aan de oevers van de Leie."De naam 'One Broel' verwijst toepasselijk naar het woord 'bruul', een afgebakend stuk moerassig land. De beschermde Broeltorens in hartje Kortrijk staan dan ook statig aan beide zijden van de Leie én zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling uit de 1e eeuw. Aan de voet van de Broeltorens werden eeuwenoude houten structuren aangetroffen, oa. de beschoeiing van de stadsgracht, een binnenhaventje en een aanmeerplek. Maar ook bassins om textiel in te spoelen en bijzondere stukken aardewerk zagen opnieuw het daglicht. Verder werd er ook nog een werpbal gevonden, deze werd afgeschoten vanuit een gigantische katapult gebruikt om muren te doorbreken.Eén van de meest opmerkelijke vondsten? Tussen de vele munten -daterend uit de Romeinse tijd tot de 18e eeuw- werd ook een namaakmunt uit de 15e eeuw gevonden. Op valsmunterij stond de doodstraf, dus intacte namaakmunten zijn zeldzaam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus